Alle projecten eens op een rijtje

“Wat wij eigenlijk allemaal doen op Lesbos voor gevluchte mensen?”
Nou best wel heel wat, met best wel heel veel mensen, voor best wel heeeeel veel mensen.
Hier alles op een rijtje ❤

Het ontbijt

Zeven dagen per week, het hele jaar rond, bereid het weekteam samen met ons resident team ontbijt. Wij worden dag in dag uit bijgestaan door een groot team van bewoners van Kara Tepe en zo kunnen we samen voor alle 1300 mensen ontbijt maken en deur voor deur uitdelen.
Een ontbijt is een banaan, vers brood, kaas honing en wisselende groente.
Dit kost iets meer dan € 6.300 per week.

The Safe Space

Onze Yurt op Kara Tepe is een veilige plek, waar men het geruis van de drukke CampUs even achter zich kan laten. Een plek waar men elkaar ontmoet tijdens de vele activiteiten, waar op vrijdagavond gedanst wordt, waar de yoga is, gebeden kan worden bij speciale gelegenheden en waar men voor vergaderingen samenkomt.

The Carry Bag

Een tas gevuld met basic needs voor pasgeboren baby’s op de vlucht.

Laugh and Learn

Is er speciaal voor de kleintjes. Een uurtje per dag waarin we kinderen weer even kind laten zijn. Stoepkrijten, touwtje springen, boek lezen of sminken.

The Chai

Zeven dagen per week geven we alle bewoners van Kara Tepe gratis koffie en thee. Bij the Chai hebben we een kruidentuin gebouwd, er is fijne zitplek in de schaduw en we hebben een boekenkast gemaakt, waarin we alle drie een aantal keer per week boeken in zetten.

The Salon

Is een echte salon in een container voor alle mooie dames van Kara Tepe.
Haren knippen, maskertjes en epileren, het kan er allemaal op afspraak.

Beards and Brothers

Is er drie keer per week 3 uur achter elkaar voor mannen met en zonder baard. Kopje koffie en thee erbij en een beetje ouwehoeren. Ook mannen hebben dit nodig 😜.

Relax and Joy

Op Kara Tepe doen wij twee keer per week yoga met de vrouwen en op Moria drie keer per week. Een uurtje waarin men sportief start, maar steeds iets stiller wordt.
Vertrouwen en veilig zijn staan centraal.

Because we Bike

Ons fietsenproject waarin we nu 7 fietsen hebben die bewoners van Kara Tepe een dagje kunnen lenen. In de toekomst hopen we natuurlijk om steeds meer fietsen aan te kunnen bieden.

You are Welcome

Iedereen die op Kara Tepe aankomt krijgt van ons een welkomstpakket bestaande uit: een bord, een vork, een mes, een lepel en een thermoskan. Dat scheelt enorm veel afval, geldverspilling en geeft iedereen iets meer waardigheid.

Beauty and Brains

Is een moment in de Yurt waarin moeders met of zonder kinderen haartjes kunnen borstelen, nagels kunnen lakken en samen kunnen kletsen met thee en een fijn muziekje. Gewoon simpel, maar oh zo lief en waardevol.

Team Clean

Ons week-team ruimt samen met een groot residents team van Moria elke woensdag een groot gedeelte van Moria op.
Bewustzijn, eigen verantwoordelijkheid, gezelligheid en hygiene zijn ons doel.

Waste Program

We zijn momenteel bezig met het afval in kaart brengen. Waar komt wat vandaan, wat kan kan minder, beter of anders, wie ruimt wat wanneer op en waar is nog hulp bij nodig.
Wat kunnen we hergebruiken en wat kunnen we eenmalig miliuebewust aanschaffen waardoor we enorm besparen?

Fit and Fun

Elke zaterdag kunnen de puber bewoners van Kara Tepe samen in of bij goed weer voor de Yurt sporten.

Feestje

Elke vrijdagavond organiseren wij in de Yurt een muziekavond, waarin we muziek luisteren van alle culturen en op elkaars muziek dansen, met elkaar lachen en even met elkaar alles kunnen vergeten.

Strong and Happy

Sport kwartiertjes in de Yurt voor mannen en vrouwen. Buikspieren, billen, benen, even totaal inspannen om daarna eindelijk weer even te kunnen ontspannen.

BabyMilk

Alle baby’s op Kara Tepe krijgen indien echt nodig babymelk van ons. Dit doneren wij aan de medische actieve organisatie MDM op Kara Tepe. Zij verzorgen alle informatie, begeleiding en uitleg.
Gemiddeld delen wij 75 blikken melk uit op Kara Tepe per week.

Strollers

We hebben inmiddels met hulp van vele van jullie ongeveer 500 kinderwagens gekocht voor dreumesen van Kara Tepe en Moria.
Deze zijn helaas nu allemaal op en de need is hoog. Een hulpvraag zit er weer aan te komen dus.

Inzamelen

Altijd houden we de needs op Lesbos goed in de gaten. Als er iets nodig is, vragen wij jullie om ons te helpen.
Zo verzamelden we al 12.000 jassen, 800 klamboes, 10.000 babydragers, 5000 schoenen, 5000 onderbroeken, 3000 flessen zonnebrand en vele Carry Bags voor de kleinste gevluchte medemens.

Verzamelen

We proberen altijd internationaal hulp te vragen bij grote needs. Zo ontvingen wij mega veel luiers, maandverband en etherische olie #doTerra

Moria Projecten

Op Moria hebben we net alle kwetsbare secties overdekt voor beschutting tijdens de gure winter en de bloedhete zomer.
We hebben de spookachtige food-line afgebroken en een nieuwe veilige overdekte vier rijen dik food-line gebouwd.
We ruimen bij nood extra vuilnis op (tonnen).
Ook helpen we bij instant needs vanuit het management voor de bewoners. Zoals graffiti schoonmaken, vuilniszakken kopen, waspoeder inslaan, vuilnisbakken en o.a. wasrekken kopen.

Hiernaast, vieren wij alle grote jaarfeesten van de verschillende culturen op Kara Tepe.
Gaan wij elke eerste van de maand met ons mega team van 50 mensen waaronder vrijwilligers, helpende residents van Moria en Kara Tepe, coördinatoren en helpende handen uit eten.
En vieren we bijna elke week wel een verjaardag van een van de helpende residents van Kara Tepe en Moria met een taartje en een kado ❤

Zo wij gaan even uitademen en komen morgen weer bij jullie terug!