Can I help you? Cap Because We Carry

Het begon allemaal in augustus 2015. Twee vriendinnen zaten rond de keukentafel en zagen foto’s van levenloze kinderlijfjes aangespoeld op de Griekse standen.
We besloten dat het ‘genoeg was’ en dat het tijd was om de mouwen op te gaan stropen.
We bedachten dat het handig was om Babydragers mee te nemen, wat geld en we stelden een klein team samen van verschillende talenten. Een sterke man, een dokter #vandattum
De reis naar Lesbos werd geboekt.

Vele moeders in de Benelux doneerden babydragers en met duizenden dragers vertrok missie 1 van Because We Carry naar het Griekse eiland Lesbos.
De week was heftiger dan verwacht, geld voor eten en water was hard nodig. Via Facebook riepen we iedereen op om te doneren.
Gewoon helpen, dat was het motto #nietlullenmaarpoetsen
We stonden dagen op de stranden mensen te helpen die ijskoud, in paniek en hongerig aankwamen op de wilde kustlijn van het eiland. Bananen, dragers, water en crackers was het eerste dat wij hen vaak na een helpende hand gaven.

Eenmaal terug in Amsterdam wisten we dat we groots verschil konden maken voor al die gevluchte gezinnen en een tweede missie werd gepland.
Dit keer niet naar de kust, maar naar kamp Moria. De plek waar iedereen zich moest registeren.
De eerste dag kochten we een groentekar leeg en alle broden van de bakkers in de buurt werden opgekocht.

In de Olive Grove, naast het overvolle kamp Moria, leefden duizenden hongerige en verkleumden mensen onder de blote hemel. Waaronder veel, heel veel kinderen.
De derde dag ontmoetten we restaurant eigenaren Nikos & Katherina.
Op de vraag of ze de boterhammen mochten smeren op hun lege terras was hun antwoord: ‘ja en we zullen vrienden bellen om jullie te helpen’! ❤

De maanden daarna kochten we elke dag voor duizenden mensen eten wat bereid werd door het liefdevolle koppel.

Tot de dag dat de EU Turkije deal inging en het eiland ineens schoongeveegd werd en alles strenger werd en geprofessionaliseerd moest worden bleven we mensen in de Grove naast dragers eten geven.
Inmiddels waren we een echte stichting geworden en in april 2016 hebben we onze zinnen gezet op het helpen van de ruim duizend meest kwetsbare gevluchte mensen die in niet zulke beste omstandigheden in Kara Tepe leefden.
Daar zijn we nu nog steeds en we delen nog steeds, elke dag eten uit aan de inmiddels 1300 bewoners. Kara Tepe is volledig opgebloeid. Samen met een aantal andere NGO’s waaronder onze vrienden van Movement On The Ground en de gemeente van Lesbos hebben we Kara Tepe gemaakt tot wat zij nu is. Een CampUs waar waardigheid, respect, naastenliefde, ontwikkeling en gezelligheid centraal staan. Het eten dat wij dagelijks inkopen is al lang niet meer gekookt, we kopen samen met de honderden vrijwilligers die ons elke week nog steeds komen helpen, verse producten in een papieren zak.
Zodat iedereen met de producten kan maken wat hij of zij lekker vindt.

Naast alle activiteiten die we dagelijks organiseren op Kara Tepe, gaat een groot gedeelte van onze aandacht ook naar het creëren van veiligheid op Moria. Zo bouwden we van de winter overdekkingen die in de zomer ook voor schaduw hoog nodig zijn, we bouwden compleet een nieuwe, veilige foodline en zijn we nu met het waste progam van de 7.000 bewoners aan de slag.
Veel is veranderd in de afgelopen 2,5 jaar, veel is helaas nog hetzelfde, we zijn nog elke dag hard nodig en de dragers en de bananen zijn nog steeds, vanaf dag 1 elke dag bij ons.

Hulp is altijd welkom!
Donaties: https://www.becausewecarry.org/doneren/
Een week ons komen helpen: volunteers@becausewecarry.org

p.s. de pet is in bestelling, leek ons wel een mooie voor onze wereld. Wij vinden het namelijk volstrekt normaal dat als je ziet dat iemand in de problemen is, je hemt of haar vraagt:’ kan ik je helpen?’
Het aantal kunnen we nog beslissen … dus mocht je er eentje willen let us know.

Liefs
#schouderseronderendoor