Baby 8 dagen oud BWC op Samos

Galmde er door de shop van Regugee4Regugees op Samos… het duurde even voordat ik echt hoorde wat er gezegd werd. We gaven elkaar leeftijd informatie telkens als de volgende in de rij aan de beurt was. Zo konden Kaatje en ik snel alles pakken wat er voor die leeftijd nodig was. Ik stond gebukt een kinderwagen in elkaar te zetten en schoot omhoog. 8 dagen? Ik keek in de verdwaalde prachtige bruinen ogen van een vrouw eind 30 met een bordeaux rode hoofddoek om, Syrisch was ze met een zacht gezicht. Ze zag wat grijs en ik vroeg haar op het bankje aan de zijkant te gaan zitten. Ze drukte mij een boekje in de hand en ik herkende het meteen. Omdat mijn zoon ook in Griekenland geboren is, wist ik dat dit de geboorte – papieren zijn. 

Ik ging naast haar zitten sloeg mijn arm haar en als trotse vriendin opende ik het boekje. Laten we samen eens kijken zei ik.
09-02-2019 ~ girl ~ 3140 gr

Geboren op mijn verjaardag, kippenvel en toen ik zag dat de moeder in een week haar dochter op 3400 gr had gekregen was ik zo in en in trots op haar dat ik haar kuste en voor het eerst in lange tijd tijdens mijn werk in het veld overvallen werd door grote tranen. Ik pakte haar vast, rook haar vuiligheid, maar het kon mijn geen reet schelen. Ik bleef dicht bij haar in een lange knuffel. 
Ik kuste haar wangen en zei in het Engels dat ik zo vreselijk trots op haar was en dat ze het zo goed gedaan had. Ik weet namelijk hoe vreselijk hard die vrouw voor die 250 gram heeft gewerkt dag en nacht gebukt in haar donkere tentje zonder verwarming en water. Ze huilde mee en we huilden samen. 
Ze vertelde haar verhaal, ze was bevallen via een keizersnee en stond twee dagen later weer in het kamp. Ze had via via gehoord dat wij van alles uitdeelden voor baby’s dus ze was helemaal komen lopen om hier ‘gewoon’ maar in de rij te gaan staan die heel lang was. Had ik dat maar geweten dacht ik, dan had ik haar meteen geholpen, maar ja er waren zoveel kindjes, zo vreselijk veel kindjes.

Ik pakte alles wat we hadden, een buggy voor haar andere kindje die twee jaar was, een kruik, babycarrier en een Baby Carry Bag vol met met basic needs voor baby’s en frommelde uit mijn portemonnee twee briefjes van 50 euro en stopte die in haar tas. We zeiden elkaar gedag en ik denk dat ik nog 30 x gemompeld heb:’8 dagen…. 8 dagen’… en nu krijg ik weer kippenvel 8 dagen.

Die vrouwen man, wat zijn ze oer en oersterk. 
Godsiemikkie. 

We hebben vandaag een rondje gedaan zodat we onze 250 Baby Carry Bags goed kunnen verspreiden over de shop, het ziekenhuis en een dokterspost.
Die tassen met een babycarrier eraan geklikt zijn namelijk goud waard.

Hier op het bankje zitten vijf hoog zwangere vrouwen, met allemaal een goed gevulde tas op schoot.
Liefs vanaf Samos