We zijn op Samos

Een ander Grieks eiland wat veel lijkt op Lesbos en toch ook weer heel anders is. Samos is de helft kleiner en ligt nog dichter bij Turkije. 
Waar de kampen op Lesbos 6-7 km buiten het centrum liggen, ligt de hotspot hier 150 m boven het dorpje.
Waar Lesbos Kara Tepe kent waar kwetsbaren worden opgevangen en er ‘veilige secties’ op Moria zijn, helaas zijn beide altijd helemaal vol, maar er is in ieder geval iets, wordt iedereen op Samos op de hoop tegen de berg aan geplakt. 
Bijna niemand mag het kamp in, hulp wordt afgehouden en je raadt het al alles is nodig.

Hier wordt duidelijk dat wanneer je mensen slecht behandeld dat natuurlijk invloed heeft op hun gedrag. Iedereen is nog steeds super aardige tegen ons, maar overal hangen mensen, die vies zijn en niks te doen hebben. 
Als reactie daarop, worden de mensen nog slechter behandeld. 
Deze manier van mensen proberen te demotiveren om hier te komen werkt blijkbaar niet, want er komen steeds meer en meer mensen aan. Het kamp draagt nu bijna 10 x zoveel mensen als dat het aan kan. 

Overal kindjes, vieze voeten, betreurde gezichten en vuilnis. 

Morgen komen onze pallets aan met 100 kinderwagens, 600 kruiken, 1100 schoolrugzakjes gevuld met speelgoed, 75 baby dragers en 250 Baby Carry Bags, een tas vol basic needs voor pas geboren babies en hun moeder.
Naar schatting zijn er minimaal 200 vrouwen hoogzwanger, de meeste van hen zijn alleen reizende vrouwen die vaak ongewenst zwanger zijn geraakt tijdens hun vlucht. Wat? Ja lees die zin nog maar eens keertje terug….

We gaan doen wat we kunnen. En onze ogen en oren staan wagenwijd open.
We zijn hier keihard nodig.

Omdat er niks uitgedeeld mag worden werken we vanuit de distributie ruimte van Refugees 4 Refugees in samenwerking met oldschool BWC’er Anne. Super dankbaar zijn we hiervoor. 

Zucht #Tandjeerbovenop