Vol

Lesbos is niet alleen vol door het hoge aantal mensen op de vlucht. De mensen zitten ook zelf vol. Het einde van de winter is in zicht, al zijn de nachten nog koud, de zon breekt overdag al door en warmt de aarde op. Maar de wintermaanden was voor iedereen teveel afzien.
20.000 mensen leven op hun tandvlees en een groot gedeelte van de lokalen is ook moe van de spanningen die voor hen vaak ook constant voelbaar zijn.

Wanneer mensen vol zitten, met spanningen, boosheid en verdriet is het vaak moeilijk om die gevoelens te ervaren en ruimte te geven. De mensheid zit nou eenmaal zo in elkaar dat zwaardere gevoelens voelen moed vergt en deze gevoelens afreageren makkelijker lijkt.

Dus wat doet men met angst, woede en verdriet? Afreageren op elkaar. Ruzie maken en vechten is overal zichtbaar. Logisch… maar men komt er alleen geen stap verder mee.
Troepen mensen trekken vanuit de kampen vol frustratie richting de hoofdstad: men accepteert de situatie niet meer en dit wordt beantwoord met traangas en gummyknuppels door de lokalen omdat zij ook dezelfde situatie niet meer aankunnen. 

Wij hebben net 1,5 uur met elkaar gepraat, Lesbos en Amsterdam en besloten dat we stug door gaan met hoop en liefde verspreiden. Dat geeft verbinding en daarmee vertrouwen en dat is wat iedereen nodig heeft. We staken niet onze programma’s we gaan juist nu een tandje erboven op. Kruiken lokaal inkopen, kruiken in het kamp uitdelen. Kinderwagens lokaal inkopen, even als fruit en brood en alles blijven uitdelen. Wel zijn we alert en ons bewust van de spanningen. 

Wij kiezen voor verbinden juist in angst en boosheid. We houden onze ogen open, onze oren ook, we zijn ons zeer bewust van de zwaarte maar we kiezen voor het licht. 
Lang leven het mooie met elkaar delen, de veerkracht, de liefde en de hoop, daarin zit heling, voor iedereen, om juist dit nu te verspreiden en in de flow door te gaan op weg maar verbetering. 

We hoorden de gevluchte troepen gister roepen tijdens een mars: ‘Sorry Lesvos, sorry.’
Alle mensen op het eiland willen dat de situatie verbeterd. En daar blijven we bij helpen. 

Liefs vanaf Lesbos waar vandaag de zon schijnt en waar vandaag juist weer heel veel hulp nodig is. 

Because We Carry