kinderactiviteit

Hoe lastig dat soms ook is. Tis vaak ook heel overzichtelijk en helder.
Maar soms moet je er even voor op je lip bijten, in crisis is snel schakelen nodig, waar zeg je ja op en waar zeg je nee tegen en waarom?

Wij zijn tegen hoe Moria was, maar we deden wel dag in dag uit onze uiterste best om de mensen een beter bestaan te geven. Een glimlach, een tas boodschappen voor de jonge moeder, hardlopen met de vrouwen, tonnen afval opruimen zodat kinderen weer veilig konden spelen en ga zo maar door.

Wij zijn voor een eerlijkere verdeling van al deze mensen over Europa. Griekenland is qua ligging de sjaak, er zijn afspraken gemaakt over samenwerken ten tijden van crisis. Die afspraken komen landen niet na. Dat vinden wij echt superoneerlijk.

Wij zijn voor een fijne, menselijke opvang, waarin respect, elkaar zien en elkaar horen hoog in het vaandel staan. Weg met de nummers, weg met het gevoelloze woord vluchteling. Deze mensen zijn mens. Alle mensen hebben dezelfde behoeften en kernwaarden. We zijn allemaal even belangrijk.
Dat deze mensen gevlucht zijn, geeft niemand het recht om hen in een andere categorie mensen te plaatsen.

Wij zijn voor meer fysieke hulp van de EU.
Wij zijn voor meer kennis en steun van de EU.
Wij zijn voor veel snellere asielprocedures.
Wij zijn voor opvangen wie recht heeft op Europese bescherming. En dus ook voor ‘terugsturen’ wie dat niet heeft. Maar wel ook dat met menselijk respect.

Wij zijn ervoor dat grote organisaties en overheden de grootste verantwoordelijkheden nemen.
De kleinere NGO’s kunnen ondersteunen en met hun menselijke hart helpen. Het blijft al vijf jaar een beetje gek voelen dat wij zoveel dragen op Lesbos. Maar we klagen niet. We wijzen niet en wij wachten op niemand.

Wij zijn voor niet lullen maar poetsen, moeders en kinderen helpen die hulp nodig hebben.
Waar ze ook zijn.

Wij zijn dus voor herverdeling.

Maar wij gaan niet wachten, niet trekken, niet duwen. Wij doen wat we kunnen. We verzamelen mensen die zelf wel willen helpen. Wij mensen gaan veel sneller dan de overheden. De bereidheid om te helpen is er groots onder het volk.
Wij verbinden door SAMEN in actie te komen.
Wat is er nodig? Dan gaan we dat SAMEN fixen.

We zijn experts in horen en zien, wat is er nodig, wij zijn experts in inzamelen en in uitdelen. Wij zijn flexibel, daadkrachtig en wij denken groot.
Soms klein maar we gaan vooruit. Dat altijd.

Doordat voor Lesbos de officiële noodsituatie is uitgeroepen voor de komende vier maanden is er bij de grotere organisaties ruimte om andere/ grotere potjes te openen.
Hoe groter je wordt, hoe meer regels, protocollen en budgetplannen. Dat snappen we. Dat is nu eenmaal zo.

Met als gevolg, dat een nieuw kamp in een paar dagen is opgebouwd.
Het ziet er strak en groot uit. Wij maken ons zorgen over de locatie, het ligt echt aan de zee en de tenten hebben enkel zeil. Tis er nog kaal, niet menselijk. En toch denken we dat het veiliger is dan slapen op straat. Liever natuurlijk al deze mensen in een sporthal met een kop soep ergens in Europa. Maar daar zijn we nu niet. We moeten in het NU schakelen.

Al die mensen lagen zeg maar op onze A4. De grote weg van Lesbos. Die weg was afgesloten en alle winkels aan de zijkant van deze weg waren dicht. Want ineens had je kamp Lidl, kamp Chinese store etc.
Dat kan niet zo blijven, onveilig, met een paar weken nat, en voor de lokale bevolking niet te doen.

De mensen gaan om de beurt het nieuwe kamp in.
En wij zullen daar met hen zijn om ze met onze kracht te helpen. De moeders en kinderen hebben daar onze hulp nodig.
Doe je dan mee aan het creëren van een Moria 2?
Nee, wij gaan vechten voor een beter bestaan in dit nieuwe kamp. Houd je herverdeling dan tegen? Nee.
We vragen landelijke aandacht over hoe erg de situatie op Moria is en praten hoog en laag (het een is niet beter dan het ander), we doen ons best om te wroeten en te wrikken.

Verbetering moet er komen.
Maar nu ons team naar huis sturen en de moeders en de kinderen aan hun lot overlaten, om hier in Nederland politiek trek- en duwwerk te gaan doen, daarvoor zijn wij niet Because We Carry geworden.

Wij blijven trouw aan onze kernwaarden.
Moeders en kinderen helpen op Lesbos
❤️