een klein kindje met een thermotmat

Het klinkt als een balie op het vliegveld waar je je kunt melden om getransfuuuuurd te worden.
Het klinkt sjieker dan het is. Dat het om mensen gaat, dat voel je ook niet meteen. Je transfert geld wanneer je een beetje hippig Engels Nederlands spreekt. Het betekent op Lesbos dat mensen van het kamp naar andere plekken worden gebracht.
Ofwel op het eiland, maar naar een huis of appartement, ofwel van het eiland af. Naar Athene, in de buurt ervan althans of naar een van de andere steden of kampen.

4 dagen voor de brand zat ik op het kantoor van de site manager van Moria en zag ik 13.700 mensen op het bord staan. Dat getal staat mij nog goed bij.
Misschien was het inclusief de mensen op Kara Tepe, maar dat denk ik niet.

Na de brand werd er natuurlijk voor een groot aantal niet gezorgd. Iedereen verbleef dagen op straat. De focus lag op een nieuwe plek dichtbij creëren. Een noodkamp, waar men sowieso deze winter zal verblijven. 13.700 mensen breng je niet even met busjes naar de andere kant van het eiland. Het nieuwe kamp ligt letterlijk aan het einde van de straat waar men toen allemaal lag. Tis geen beste plek qua wind en zee, maar de wil om er iets van te maken voelde ik wel snel.
Gelukkig waren er ook groepen die wel meteen van de straat werden gehaald. Zoals de alleenreizende moeders met hun kinderen, de alleenreizende kinderen. Die waren vrij snel, allemaal ‘veilig’.

Nu weten we dat er grote transfers zijn geweest. Er zijn al zoveel minder mensen in het kamp. Vandaag zijn dat er nog ‘maar’ 7.600.
Dat betekent dus dat er ongeveer 5000 mensen naar andere plekken zijn gegaan/ gebracht.
Dat is echt veel. Het betekent niet perse dat deze mensen het nu allemaal beter hebben. Maar de kans is er wel.

Er is al jaren een tekort aan opvang. Dat is echt een groot probleem. Daarom vind ik dat andere landen moeten helpen met opvang. Ik snap zelf dat je na een brand niet 13.700 mensen kunt opnemen als andere landen zijnde. Dat klinkt heftig misschien, maar wat denk je van Chios, Samos en alle andere kampen? Wat denk je van al die mensen daar? En wat is het signaal dat je deze mensen geeft? Maar ik vind zeker dat andere landen solidair moeten zijn. Omdat drie landen binnen de EU dit weigeren, terwijl er een solidaire afspraak is met heel Europa, geeft dit de rest van de EU landen blijkbaar ook ruimte om nee te zeggen.

Aantallen van opvang worden bij lange na niet gehaald. En dat is extreem droevig, oneerlijk en zelfs schofterig. Voor de mensen, en voor Griekenland dat puur geografisch gezien de oplosser moet zijn.
Vandaag sprak ik mijn vriendin in Athene die daar gevluchte mensen helpt. Al maanden liggen er mensen in parken en steegjes. Want alles is vol, en er is voor de armste lokalen al geen sociaal vangnet, laat staan voor de armste daklozen uit andere landen.

Dit zijn dingen waar ik veel over nadenk. Maar het weerhoudt mij zeker niet van nu helpen. Zolang er geen heldere oplossingen zijn help ik de mensen in nood. Met alles wat ze nodig hebben. Of dat nou fijne programma’s zijn die we aanbieden, mega distributies van noodgoederen, bananen of leuke rugzakken voor de kleinsten met speelgoed en vooral gevuld vol hoop.
Dit doen we (gelukkig) echt samen met elkaar.

Wel zou ik graag eens met jullie willen kletsen hierover. Experts, voor en tegen, boven en onder, gepassioneerde helpers, links en rechts. Gewoon samen het gesprek aangaan. Misschien ook wel politiek al is dat niet mijn talent en vooral niet expertise. Ik ben meer van niet lullen maar poetsen. Ik ben gewoon mens, een jonge vrouw die zich verantwoordelijk voelt voor het leven van mensen die ik niet ken, maar wiens leven mij wel aangaat.
Lullen is soms heel leerzaam. Dus laten we dat doen.

19 oktober 19.00-21.00 uur in Amsterdam. 30 mensen max. ivm Corona. Heb je iets te zeggen, of wil je graag luisteren meld je aan.
Mail onze Cor info@becausewecarry.org

Dan hoop ik dat we na zo’n avond wijzer zijn geworden. Meer weten, en dichtbij elkaar staan in ons gezamenlijke doel; deze mensen helpen.
Op wat voor manier dan ook. Dat vind ik echt belangrijk, elkaar respecteren, al zien we het misschien anders. En wanneer je deze mensen niet wilt helpen omdat je vindt dat het eigen volk eerst geholpen moet worden mag je ook komen. Misschien dat we elkaar toch iets kunnen bijbrengen. Ik help gewoon graag. En wil iedereen aan het woord laten. Ook jouw mening zal ik respecteren al zie ik het anders. En, denk ik, als we allemaal gewoon helpen in plaats van zeuren, kop in het zand, wijzen en klagen, kunnen we samen echt alles aan. Naja, samen komen lijkt mij goed. Relocatie, noodhulp, wel het kamp in of niet, evacuatie, eigen volk eerst: laten we samen komen.

Liefs Steffi

Founder en bonkend hart achter BWC

PS we gaan ervoor zorgen dat we dit digitaal kunnen uitzenden. Even kijken, maar komt goed.