een roze strik om een pakketje

Ik vroeg vorige week aan Rosa, leidster van I Carry op Lesbos, geven wij ook iets aan moeders zodat ze gehoor kunnen geven aan de drang die weken voor de geboorte ontstaat om een nestje te maken? Nog niet. Maar daar gaan we meteen over denken.

Hoe we het nu doen: we zien de zwangere vrouwen elke week, tijdens hun hele zwangerschap en soms elke dag als dat nodig is en soms met hulp van onze verloskundige. De workshops geven de vrouwen een sisterhood, waar informatie en steun samen komen, en dan als ze in het ziekenhuis bevallen komen we langs met de eerste spulletjes voor moeder en kind en een taxi 🚕 tegoedcoupon. In het kamp zoeken we ze meteen op en geven we een follow up pakket. Dit is het meeste uitgebreide pakket dat we hebben. Van een nieuwe kinderwagen, babydrager, babywiegje, kleren voor moeder en kind, veel kraamverband, speentjes, wasgel en echt alles. De kleertjes pakken we mooi in. Omdat dit het enige is dat ze op een feestelijke manier krijgen.

In het ziekenhuis is het altijd te druk, ze doen hun best, maar veel persoonlijke aandacht lukt niet, in het kamp is de sfeer ook niet echt ‘a la kraamkamer’. Er is ook geen kraambezoek, want vrienden en familie zijn of ergens anders of er niet meer, dus een klein verschil van een roze of een blauwe strik een beetje extra aandacht, een echt momentje dat geeft meestal een dikke traan van dankbaarheid bij mama. Dat ze even echt gezien wordt, voor haar heldendaad, even een aai, wat zoete woorden en fijne spulletjes. Lijkt mij de hel bevallen in een vluchtelingenkamp. Echt!

🌸