En we zijn lossssss, de eerste dames kwamen vandaag voor de 3 daagse naaiworkshop in ons pand SPIRIT! in Athene….

Mama’s die helemaal opnieuw willen/ moeten beginnen in een vreemde stad waar het haast niet te doen is om werk te krijgen, je kinderen naar school te brengen en om een ‘gewoon’ leven op te bouwen. De moeders zijn maar om 1 reden gevlucht, dat hun dochter of zoon niet hetzelfde overkomt als dat wat hen overkomen is. Ze verlieten onderdrukking, lieten doodsangst achter zich, zij hebben geleefd in de hel. Van seks-slavin, tot gemarteld worden, verkocht en verdrongen, alleen gelaten in donker, bang voor de bommen en schoten zo dichtbij….

We zeggen dit soort dingen niet vaak en ook liever niet. Want deze vrouwen zijn niet zwak en niet zielig. Het zijn misschien wel de sterkste vrouwen van onze tijd. Zij besloten dat het genoeg was en vluchtten met hun kind(eren) onder hun arm. Weg…. op zoek naar een nieuw leven. Naar veiligheid en een nieuwe kans. Niet zozeer voor zichzelf, vooral voor hun kinderen.

De berg van ongewensten waar ze op belandden bij aankomst in Europa (Griekenland) nam hun hoop niet af, maar maakte hun vechtlust nog groter.Alles voor de kinderen, onze kinderen. En daarin krijgen ze bij ons de hulp die er nodig is.

Iets moois maken, weer voelen dat je leeft, dat je het waard bent, dat je het goed hebt gedaan, dat je goed bent en dat er kansen voor je zijn. Er zijn altijd kansen…Brood op de plank, kinderen naar school, neus in de wind en een nieuw leven. Opnieuw beginnen… in alle respect, kracht en veiligheid. Dat verdienen we allemaal. Na de 3 daagse leuk te vinden komt er een zes weekse training en dan gaat het echte werk beginnen.