zaaibedden timmeren

Gelukkig lees je het steeds vaker en zijn er zelfs nu prachtige docu’s over. Onze globale focus zou moeten zijn: onze aarde helen. Want aarde is het begin (en ook het einde) van alles.

Aarde leeft, althans als ze gezond is. Dan is ze rijk aan bouwstoffen waaruit alles kan groeien. Maar helaas is ze op veel plekken zwaar verstoord en is ze droog en leeg geworden. Wat ervoor zorgt dat alles dat uit haar groeit of niet meer groeit of slechter groeit. Dit wordt een giga probleem, voor alles dat leeft. Monocultuur zorgt voort het uitputten van de grond, massale ontlasting van dieren die gegeten worden is heel slecht, giga vergif dat we strooien, snelwegen en steden helpen natuurlijk ook niet. Ontbossing en ga zo maar door. En als onze aarde dood is, zal er niets meer groeien.

Sorry als je nu een halve paniek aanval hebt. We zijn nog niet te laat, alles is omkeerbaar. Maar dan is er actie nodig.

We zijn geen aarde experts. Sommige van ons hadden tuinbouw op school, of hebben een klein moestuintje. Maar voor echte aarde kennis moesten we hulp zoeken. Hier in Nederland en lokaal op het eiland. Die hulp is fantastisch. Samen met elkaar, iedereen uit alle windstreken een iniminie stukje aarde vruchtbaar maken en zo helen is een groot onderdeel van onze gezamenlijke missie in de tuin.

Maar terwijl we dat doen, werken we in het hart van onze missie door het samen te doen ~ met elkaar ~ met onze handen in de aarde. Beetje lachen, beetje zingen, beetje klooien. Verbonden zijn.

Net toen we op dit idee kwamen zagen we dat onze lokale oude vrienden, Katerina en Nikos ook een tuin bouwden. Verder weg van het kamp, maar heel groot en heel mooi landgoed. Een droom van hen die uitkomt. Ook zij zullen een stuk kale aarde weer laten gaan bloeien. Met diertjes en ook samen met mensen van overal. In de aarde helen is geen concurrentie, in mensen helpen en in überhaupt mooie dingen doen niet. Concurrentie is überhaupt zonde van je energie. Er is zoveel moois nodig, er is zoveel leed, we zitten globaal zo in shit. Er kunnen niet genoeg lichtpuntjes en zaadjes zijn.

🌱P.s. dat eerste stuk is misschien wat te Jip en Janneke. Mocht je veel kennis hebben van aarde, en mocht ik veel over het hoofd zien of het toch net niet begrijpen let us know. We doen gewoon ons best. Liefs

Oh en wij gaan niet eens een groene vinger pagina worden. Wij ondersteunen nog steeds mama’s en hun kinderen op de vlucht op Lesbos. Maar je zult wel iets vaker groene vrolijke foto’s voorbij zien komen. 🌸